Andere projecten van SMWO

Het Vrijwilligerspunt Goes is een onderdeel van SMWO. Naast de vele diensten die op deze website staan, is er ook nog een aantal projecten

die niet direct van toepassing zijn voor het Vrijwilligerspunt, of omdat we daar geen vrijwilligers voor zoeken, of omdat de vraag die u heeft meer ligt op het maatschappelijke vlak. Dit is echter al snel een grijs gebied. Daarom vindt u een overzicht van andere gerelateerde projecten binnen SMWO. Meer informatie vindt u dan ook terug op de website van SMWO en/of op hun eigen website. 

            

 

 

 

In de Ruilwinkel speelt geld geen rol: alles draait om punten, punten verdienen en punten uitgeven.

U kunt goederen en diensten ruilen met alle deelnemers van de Ruilwinkel. Iedereen kan gebruiken maken van de Ruilwinkel. U moet zich wel inschrijven als deelnemer. De Ruilwinkel wordt gerund door een team van vrijwilligers. Nel Bouterse, Gaby Fleuren, Eline de Ridder, Sjoerd van Pelt en Ghislaine van der Linde zijn de coördinatoren.

          

 

 

 

Alle bewoners van de gemeente Goes kunnen een beroep doen op buurtbemiddeling om

overlast tussen bewoners onderling te verminderen of op te lossen. Buurtbemiddeling helpt mensen om er samen uit te komen. Ruzies kunnen zo worden voorkomen of beëindigd. De buurtbemiddelaars zijn vrijwilligers die hier voor getraind zijn. De coördinator van dit project is Jos Bekker.

          

 

 

 

Gezinsmaatje

SMWO is van start gegaan met het opzetten van

Sinds juni 2014 is dit project gestart en is bedoeld voor gezinnen in de gemeente Goes, waarvan het jongste kind niet ouder is dan 18 jaar. Gezinnen worden ondersteund bij de (praktische) zaken die horen bij de opvoeding en het opgroeien van kinderen. Het gaat bijvoorbeeld om het leren spelen met de kinderen, het zoeken naar activiteiten in de buurt en/of het vergroten van het netwerk. Een coördinator gaat in gesprek met het gezin en zoeken een geschikte vrijwilliger die bij hen past.

De gezinsmaatjes zijn getrainde vrijwilligers met levenservaringen, die ongeveer 5 uur per week beschikbaar zijn voor het project. Een gezinsmaatje heeft ervaring met kinderen, kan goed luisteren, maar is ook ondernemend. Een gezinsmaatje krijgt een training van 12 bijeenkomsten. Daarna worden er werkbegeleiding, intervisies en themabijeenkomsten aangeboden.

Voor informatie kunt u contact opnemen met het Infopunt van SMWO via 0113-277111 of infopunt@smwo.nl.

 

 

 

Praten over het eigen verleden geeft veel ouderen houvast en daarbij een prettig gevoel.

Voor mensen met dementie komt daarbij dat herinneringen uit het verleden vaak makkelijker bereikbaar blijven dan recente gebeurtenissen. Mensen met dementie voelen zich vaak meer vertrouwd met herinneringen uit het verleden. Ze geven houvast in het verwarde bestaan. Terugkijken op het eigen leven en herinneringen ophalen (reminiscentie) wordt tegenwoordig volop gestimuleerd en toegepast in de ouderenzorg. De term ‘reminiscentie’ komt van het Latijnse woord voor ‘herinneren’. Samen herinneringen ophalen geeft al snel een gevoel van saamhorigheid.

 

Het Vrijwilligerspunt heeft een aantal vrijwilligers die in het maken van een Levensboek zijn opgeleid. Wilt u voor u zelf of voor uw naaste een levensboek maken, dan kunt u contact opnemen met de coördinator van Vrijwilliger Thuis, Barbara van der Kamp.

        

 

 

 

Een telefooncirkel wordt gevormd door een aantal alleenstaande ouderen. Elke morgen bellen de deelnemers elkaar op.

Dit gebeurt in een vooraf afgesproken volgorde. Elke morgen een gesprekje vergroot het gevoel van veiligheid. Mocht er zich iets voordoen, u blijft niet alleen. Hulp komt, ook als u niet in staat bent zelf alarm te slaan. Het dagelijkse telefoontje van de telefooncirkel geeft niet alleen zekerheid. Deelnemers kunnen ook iets voor elkaar beteken door steun en gezelligheid te bieden. De telefooncrikel zorgt er voor dat u regelmatig contact hebt met iemand. Deelname is gratis. Interesse? Neemt u dan contact met ons op.