Ervaringen Maatjesvrijwilliger

 

Mijn naam is Ramon Proost, September 2013 ben ik begonnen met de opleiding Social Work op de HZ University of Applied Sciences . Hierdoor ben ik in aanraking gekomen met het maatjesproject.

 

Bij een maatjesproject wordt je gekoppeld aan een maatje. Ik heb zelf drie verschillende maatjes, dit zijn ook drie totaal verschillende mensen. Verschillende leeftijdscategorieën, achtergronden, behoeften maar ook interesses.

Samen met je maatje ga je regelmatig wat leuks doen samen. Zo ga ik samen met een maatje eens in de maand naar de film, maar heb ik ook een maatje waarmee ik om boodschappen ga of gezellig bij blijf eten. De diversiteit van een maatjesproject is ontzettend groot en wisselend.

 

Persoonlijk haal ik veel voldoening uit een maatjesproject. Ook bouw je een relatie op en wordt je “maatje” echt je maatje.

 

Je helpt je maatje in zijn of haar ontwikkeling, maar zelf ontwikkel je ook verder tijdens zo een vriendschap. Je leert niet alleen jezelf maar ook je omgeving op een andere manier kennen doordat je andere dingen meemaakt vanuit een ander referentiekader. Je vriendengroep die je zelf uitzoekt sluit aan op jouw normen, waarden, interesses etc. terwijl een maatje je geheel andere inzichten kan geven in vele verschillende dingen. Een maatje geeft je een andere kijk op de wereld.

 

Zelf heb drie verschillende maatjes, hieruit heb ik zelf gemerkt dat je maatjes ontzettend verschillend kunnen zijn. Een van mijn maatjes heeft het syndroom van down en is bezig met een traject om zelfstandig te gaan wonen. Ik begeleid hem hierin in simpele dingen. Zo gaan we samen naar de markt om boodschappen of andere dagelijkse dingen doen als de afwas of een potje voetballen.

 

Met een ander maatje ga ik eens in de maand naar de film, en met mijn derde maatje ga ik regelmatig gezellig om de koffie. Kortom een maatjes project is leuk, gezellig en leerzaam ik raad het dan ook zeker aan iedereen aan!