Jong zorgen

Heb jij een zieke moeder, vader, broer of zus? Kijk dan eens op jong-zorgen.nl speciaal voor jongeren die opgroeien met zorg.

(Bron. Mezzo)

 

Website voor jonge mantelzorgers

Specifiek voor jongeren is er een website met de juiste informatie, adviezen en tips.

Binnen de groep mantelzorgers behoren ook jonge mantelzorgers. Circa een kwart van de jongeren groeit op in een gezin met een ouder of broer/zus die chronisch ziek of gehandicapt is of psychiatrische problemen (inclusief verslaving) heeft. Jonge mantelzorgers zorgen voor hun naaste door het geven van praktische of emotionele steun, maken zich zorgen over de zorgsituatie of komen daardoor zelf zorg tekort.

 

Verborgen zorgen

Kinderen en jongeren laten hun eigen zorgen en klachten vaak niet duidelijk merken. Vaak omdat ze hun ouders met niet nog meer problemen willen opzadelen. Ze vragen geen hulp en/of weten niet waar ze terecht kunnen. Kinderen en jongeren die opgroeien met zorgen, zijn in vergelijking met hun leeftijdsgenoten eerder zelfstandig. En ze leren al vroeg praktische vaardigheden.  
 Gevolgen voor jongen mantelzorgers op korte en langere termijn kunnen zijn:

•    meer opgroei- en opvoedproblemen;
•    meer lichamelijke en emotionele klachten;
•    op latere leeftijd vaker een beroep doen op de (geestelijke) gezondheidszorg.

 

Herkenbaar

Herken jij jezelf als jonge mantelzorger en kun je informatie en/of ondersteuning goed gebruiken, neem dan eens contact op met de medewerkers van het Vrijwilligerspunt Goes. Je kunt ook mailen naar mantelzorg@smwo.nl.