Vrijwilligersorganisaties in Coronatijd

Jouw vrijwilligers in Corona tijd

Het zijn bizarre tijden voor ons allemaal. De corona pandemie roept veel onzekerheden en vragen op. Vrijwilligersorganisaties sluiten de deuren of blijven juist open omdat zij onmisbaar zijn voor het dagelijks leven van kwetsbare doelgroepen.

Hoe zorg je voor je vrijwilligers in deze tijden? Vrijwilligerspunt Goes geeft je graag wat tips.

Blijf verbonden! Kunnen je vrijwilligers elkaar helpen in deze tijden? Blijven ze met elkaar in contact? Een telefoontje of een boodschap voor iemand is een kleine moeite, maar maakt een groot verschil. Waar nodig kun je de onderlinge verbondenheid faciliteren. Misschien met een WhatsApp groep of een telefoonboom (houdt de AVG regels in de gaten en vraag toestemming). Ook Skype, social media kanalen en andere digitale tools kunnen je helpen.

Zorg dus dat je administratie op orde is zodat je al jouw vrijwilligers snel en makkelijk kunt bereiken. Mis je gegevens? Dit is een goede tijd om alles bij te werken.

Deel je informatie over het coronavirus met je vrijwilligers, let er dan op dat dit betrouwbare info is. Sommige berichten die op sociale media circuleren zijn onjuist of bevatten zelfs gevaarlijke onwaarheden. Baseer je op de berichten van het RIVM of de WHO.

Houd contact met elkaar! Kunnen de vrijwilligers toch vanuit huis iets betekenen voor je organisatie en je klanten? Laat vrijwilligers meedenken over welk werk zij eventueel thuis kunnen doen, bijvoorbeeld bellen met jullie doelgroep.

Een crisis brengt ook het beste in mensen naar boven! Welke ideeën hebben vrijwilligers zelf om de diensten van jouw organisatie corona-proof te maken? Laat de creativiteit zijn werk doen! Welke ideeën hebben jullie? Vrijwilligerspunt Goes hoort het graag, zodat we er andere organisaties mee kunnen inspireren.

In deze tijd van onvoorziene gebeurtenissen, zie je misschien ook onverwachte talenten bij je vrijwilligers! Is er iemand briljant in crisiscommunicatie? In creatieve oplossingen? In zorgzaamheid? Benut dit talent, nu en ook als de storm weer gaat liggen.

Kunnen de vrijwilligers van jouw organisatie niks doen nu? Vrijwilligers willen meestal graag helpen. Help ze met tips.

Heb je nu werkzaamheden die corona-proof zijn, bijvoorbeeld bellen, chatten of computerwerk, en zoek je juist extra hulp? Plaats ze als vacature op de vacaturebank van Vrijwilligerspunt Goes. Wij zullen ze voor je delen op onze socials. Veel mensen willen juist nu iets doen. - Blijf gezond en volg de richtlijnen van het RIVM!