Informatie en Advies

Wat is vrijwilligerswerk?

Vrijwilligerswerk is werk dat u onbetaald en onverplicht doet, voor anderen of voor de samenleving. Wanneer u vrijwilligerswerk doet dan kan dat zijn omdat u tijdelijk geen betaald werk heeft of omdat u gestopt bent met werken en nog graag iets wilt blijven doen. Soms kiest men ervoor om vrijwilligerswerk te doen om ergens ervaringen op te doen. Misschien wilt u iets betekenen voor een ander. Maar het kan ook zijn dat een uitkeringsinstantie een tegenprestatie van u verwacht en van u vraagt om ergens vrijwilligerswerk te gaan doen. Eén ding heeft vrijwilligerswerk vaak gemeen, namelijk dat het werken is met mensen en daarom is vrijwilligerswerk wel vrijwillig maar niet vrijblijvend.

 

Vrijwilligerswerk is geen Mantelzorg

Er is een verschil tussen vrijwilligerswerk en mantelzorger zijn. Een mantelzorger heeft immers vaak geen keus maar beland in de situatie met een familielid of bekende door bepaalde omstandigheden en gaat om die reden taken over nemen.

 

Meedoen

In een tijd als waar we nu in zitten wordt vrijwilligerswerk steeds belangrijker, steeds meer organisaties moeten vanwege krimp een beroep doen op vrijwilligers om op die manier toch nog een aanbod van bepaalde activiteiten te kunnen organiseren. In principe mogen vrijwilligers geen vervaging van betaalde vacatures zijn maar ze zijn een zeer belangrijke aanvulling geworden binnen veel organisaties en verenigingen. Niet voor niets wordt onze maatschappij een participatiemaatschappij genoemd en daar wordt verwacht dat we allemaal een steentje bijdragen.

 

Wat kunt u vinden?

Op deze site leest u in de verschillende onderdelen over vrijwilligerswerk, cursusaanbod, rechten, plichten; het verschil tussen vrijwilligerswerk en mantelzorgers; jongeren die vrijwilligerswerk willen doen of een maatschappelijke stage moeten lopen en waar u terecht kunt voor informatie en advies. Meer informatie over Vrijwilliger Thuis omdat u een vrijwilliger zoekt om iets mee te ondernemen bijvoorbeeld. Maar ook waar u als organisatie u vacature kunt plaatsen en zelf invloed heeft op de manier waarop u een omschrijving maakt voor een vrijwilliger die u zoekt en wat wij voor u als organisatie verder kunnen betekenen zoals themabijeenkomsten.