Vrijwilliger uitgelicht

20 mei 2021
Steeds meer jongeren worden vrijwilliger in de zorg, zo ook Emma Louwerse. De ondersteuning die jonge vrijwilligers kunnen bieden, is per situatie verschillend. Emma vertelt over haar werk als vrijwilliger bij SMWO.

 

Kun je in het kort iets over jezelf vertellen

Ik ben Emma Louwerse, ik ben 17 jaar oud en ik woon in Goes. Ik ben eerstejaars student Social Work op de HZ in Vlissingen. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te wandelen, fietsen en leuke dingen te doen met vrienden en familie.”
 

Waarom is het volgens jou belangrijk om vrijwilligerswerk te doen? 

“Ik denk dat het in onze maatschappij belangrijk is om vrijwilligerswerk te doen, omdat je daardoor iets voor mensen kan betekenen. Dit kan natuurlijk op veel verschillende manieren. Voor mij persoonlijk vind ik het belangrijk om vrijwilligerswerk te doen, omdat ik het belangrijk vind om mensen te helpen juist zonder daar een vergoeding voor te krijgen. Het mooie vind ik dat je door vrijwilligerswerk juist heel veel mooie en waardevolle momenten terugkrijgt.”
 

Wat doe je precies als jouw rol als vrijwilliger?

“Ik werk sinds oktober als vrijwilliger bij de vriendendienst van SMWO. De vriendendienst is het maatjesproject voor mensen met een psychiatrische achtergrond. Binnen dit maatjesproject heb ik twee maatjes, bij elk van de maatjes ga ik tweewekelijks thuis langs. Zodat ik dus elke week bij een ander maatje langs ga. Mijn ene maatje is een man van in de dertig met een autisme-stoornis. Met hem ga ik bijvoorbeeld wandelen, koken en televisiekijken. En we doen ook wel eens samen boodschappen. Het initiatief voor een activiteit laat ik volledig bij mijn maatje liggen. 

Mijn andere maatje is een vrouw van in de dertig. Zij is chronisch ziek en heeft een zeer beperkt eigen netwerk. Ze vindt het leuk om samen creatieve dingen te ondernemen en om gezellig samen te kletsen. Daarom gaan we dan bijvoorbeeld samen iets knutselen. Ook koken we samen en gaan we bijvoorbeeld naar de stad toe. Met beide maatjes onderneem ik dus leuke activiteiten om zo samen ontspannend bezig te zijn.” 

 

Wat vind je mooi aan dit werk?

“Ik vind het mooie aan dit werk dat ik samen met deze maatjes activiteiten ga ondernemen die we samen leuk vinden om te doen. En dat ik zo op deze ongedwongen manier een waardevolle toevoeging kan zijn voor hun leven. Ook vind ik het mooi dat ik binnen een relatief korte tijd een mooie band met hun heb opgebouwd.”

 

Wat zou jouw boodschap zijn aan jongeren die ook nadenken over het verrichten van vrijwilligerswerk?

“Als je het leuk lijkt om vrijwilligerswerk te doen, zou ik het gewoon doen. Zoek vrijwilligerswerk wat je leuk lijkt om te doen en wat bij jouw past. Zodat ook jij iets kan betekenen voor de mensen om je heen.”

 

Dank je wel Emma voor het delen van je verhaal.